Za posek označili že 1,24 milijona kub. metrov dreves

| Objavil: | Kategorije: Novice

Pildek4Podatki Zavoda za gozdove kažejo, da je bilo letos odkritih in za posek evidentiranih 1.242.000 kubičnih metrov dreves, ki so jih napadli lubadarji, ZGS pa je za sanitarni posek teh izdal več kot 23.500 odločb. Najbolj kritično je na postojnskem in ljubljanskem območju, sledijo tolminsko, kočevsko, novomeško in kranjsko območje, v manjšem obsegu pa tudi drugod po Sloveniji. Obseg škode zaradi smrekovih lubadarjev je tako že znatno presegel največjo škodo, ki so jo zabeležili doslej. To je bilo leta 2005, ko so morali zaradi podlubnikov posekati 755.000 kubičnih metrov drevja.

“To je pričakovan dogodek po vsaki takšni večji katastrofi, ko ostane les iglavcev nepospravljen. To je idealno gojišče za lubadarja.”Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije

Število odkritih žarišč podlubnikov je začelo močno naraščati na začetku poletja, v drugi polovici junija, in je nato vztrajno naraščalo skozi vse poletne mesece. Na ZGS predvidevajo, da, če bo vreme dovolj hladno, se bo hitrost razvoja podlubnikov upočasnila v drugi polovici oktobra, naslednjo pomlad pa pričakujejo novi napad tistih populacij podlubnikov, ki bodo seveda uspešno prezimile. Na zavodu opozarjajo, da je nadaljnji potek razvoja podlubnikov odvisen predvsem od aktivnosti lastnikov gozdov pri sanaciji napadenih območij, zlasti od hitrega odkrivanja in odstranjevanja napadenega drevja, vzpostavljanja gozdnega reda in drugih preventivnih varstvenih del v gozdovih.

“Letos pa so razmere naravnost idealne. Lubadarji se namreč razvijajo od osem do 10 tednov, letos pa so se razvili v fantastičnih štirih do petih tednih. V takšnih pogojih nastanejo tri generacije letno.”Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije

Opozoril je, da se bodo tako slabe razmere nadaljevale še nekaj let. Kdaj se bodo končale pa ni odvisno samo od naravnih pogojev, ampak tudi od lastnikov gozdov in njihovega pravočasnega odziva. Pričakuje, da bo količina napadenega lesa, ki ga bo treba posekati, do konca leta dosegla 1,6 do dva milijona kubičnih metrov.

Med podlubniki sta v Sloveniji najnevarnejša osmerozobi in šesterozobi smrekov lubadar. Cena hlodovine se lahko zaradi napada lubadarjev precej zniža. Za odkup smrekove hlodovine, ki so jo napadli podlubniki, pa se zanimajo avstrijski kupci.

Vir: http://www.primorske.si/Novice/Slovenija/Zaradi-lubadarja-bodo-posekali–vec-kot-1-2-milijo