Na pobudo KGZS ukinitev obveznega računovodstva

| Objavil: | Kategorije: Novice

Pildek4Spremembe zakona o dohodnini v prid kmetov.

Novela zakona o dohodnini, ki predstavlja kompromis med predlogom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in vladnim predlogom med drugim predvideva ukinitev obveznega vodenja računovodstva za kmetije, je bila v ponedeljek sprejeta v Državnem zboru. V KGZS ocenjujejo, da gre za prispevek k nadaljnjemu razvoju kmetijstva in podeželja, poslanci pa so zadovoljni, da so kmetje tako manj obremenjeni.

Novela s 1. januarjem 2016 prinaša ukinitev obveznega prehoda v sistem vodenja računovodstva za tiste kmetije, katerih povprečni skupni dohodek v dveh zaporednih letih vseh članov kmečkega gospodinjstva iz osnovne in kmetijske dejavnosti preseže 7500 evrov. Kmetje se bodo lahko tako prostovoljno odločili, kateri od načinov ugotavljanja davčne osnove je s stališča stroškovne in administrativne obremenitve zanje najugodnejši.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič je na ponedeljkovi seji parlamenta pojasnil, da se dnevno ukvarjajo s problemi ljudi, ki živijo na podeželju, zato si prizadevajo za odpravo omejitev, ki so jih deležni. Na pobudo številnih kmetov, ki so opozarjali na neustreznost rešitve obveznega knjigovodstva, so se odločili za vložitev zakonske pobude, zato jih veseli, da so predlagane spremembe prišle v predlog vlade. »Gre za pomemben prispevek k nadaljevanju razvoja kmetijstva in podeželja,« je dejal Zupančič.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je pojasnila, da so zaradi preprečitve morebitnih zlorab dodali pogoj, v skladu s katerim se lahko za vodenje knjigovodstva odloči le kmet, ki je hkrati tudi zavezanec za DDV in knjige vodi v vsakem primeru. Ocenila je tudi, da spremembe ne bodo bistveno vplivale na obseg pobranih dajatev od kmetijske in gozdarske dejavnosti.

Sprememba zakona prinaša tudi, da bodo pri neposrednih plačilih iz obdavčitve izvzeli t. i. zeleno komponento oz. dodatno podporo za nadomestilo stroškov zagotavljanja okoljskih javnih dobrin, za katere trg ne zagotavlja plačila.